Go Back   NETGEAR Forums > Home Products > Wireless Networking Products for SOHO applications > Wireless Adapters > RangeMax Adapters

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old November 20th, 2012, 09:40 AM
Liffento Liffento is offline
Junior Member
NETGEAR Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 14
Liffento is on a distinguished road
Default WNA3100 Stops working

I didn't have this problem when I had windows 7 installed. I upgraded to Windows 8 Pro 64bit and used the windows 8 beta drivers on the website to install the adapter. It works fine for a bit but it would then randomly stop working. In the event logs, I found these errors http://www.eventid.net/display-event...33-phase-1.htm

What I did as a temp fix was disabled the adapter in the device manager and re-enabled it for it to start working again. This only works for a time as it would randomly go back to the same issue. Is there a fix or maybe a new windows 8 driver update that can fix this issue?
Reply With Quote
  #2  
Old November 22nd, 2012, 07:41 AM
Liffento Liffento is offline
Junior Member
NETGEAR Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 14
Liffento is on a distinguished road
Default Re: WNA3100 Stops working

Quote:
Originally Posted by Liffento View Post
I didn't have this problem when I had windows 7 installed. I upgraded to Windows 8 Pro 64bit and used the windows 8 beta drivers on the website to install the adapter. It works fine for a bit but it would then randomly stop working. In the event logs, I found these errors http://www.eventid.net/display-event...33-phase-1.htm

What I did as a temp fix was disabled the adapter in the device manager and re-enabled it for it to start working again. This only works for a time as it would randomly go back to the same issue. Is there a fix or maybe a new windows 8 driver update that can fix this issue?
Never mind. I fixed it by installing the version 2 software after the beta drivers got the computer to recognize the wireless adapter. Installing the version 2 software fixed the error.
Reply With Quote
  #3  
Old November 22nd, 2012, 09:22 PM
Liffento Liffento is offline
Junior Member
NETGEAR Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 14
Liffento is on a distinguished road
Default Re: WNA3100 Stops working

Quote:
Originally Posted by Liffento View Post
Never mind. I fixed it by installing the version 2 software after the beta drivers got the computer to recognize the wireless adapter. Installing the version 2 software fixed the error.
Never mind. It didn't fix it. It stopped working again and had to disable and re-enable it in device manager to get it working again.
Reply With Quote
  #4  
Old December 2nd, 2012, 11:06 AM
virgo47 virgo47 is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 2
virgo47 is on a distinguished road
Default Re: WNA3100 Stops working

Quote:
Originally Posted by Liffento View Post
Never mind. It didn't fix it. It stopped working again and had to disable and re-enable it in device manager to get it working again.
Check to see in its properties if windows shuts it off to save power. Wireless network adapter properties, power management tab, uncheck "allow Windows to turn off this device to save power".
Reply With Quote
  #5  
Old December 2nd, 2012, 11:09 AM
virgo47 virgo47 is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 2
virgo47 is on a distinguished road
Default Re: WNA3100 Stops working

Network and Sharing Center.
Left Click on active connection.
Properties button at bottom with shield.
Configure button.
Uncheck box allowing Windows to turn off device to save power.
Reply With Quote
  #6  
Old December 2nd, 2012, 01:47 PM
Liffento Liffento is offline
Junior Member
NETGEAR Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 14
Liffento is on a distinguished road
Default Re: WNA3100 Stops working

Quote:
Originally Posted by virgo47 View Post
Network and Sharing Center.
Left Click on active connection.
Properties button at bottom with shield.
Configure button.
Uncheck box allowing Windows to turn off device to save power.
Already did that, no change. it would still randomly cause the adapter to stop working. I would either have to disable and re-enable it in device manager or pull it out and plug it back in to get it working.
Reply With Quote
  #7  
Old December 10th, 2012, 04:30 AM
NoXoZ NoXoZ is offline
Junior Member
NETGEAR Newbie
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 72
NoXoZ is on a distinguished road
Default Re: WNA3100 Stops working

Quote:
Originally Posted by Liffento View Post
I didn't have this problem when I had windows 7 installed. I upgraded to Windows 8 Pro 64bit and used the windows 8 beta drivers on the website to install the adapter. It works fine for a bit but it would then randomly stop working. In the event logs, I found these errors http://www.eventid.net/display-event...33-phase-1.htm

What I did as a temp fix was disabled the adapter in the device manager and re-enabled it for it to start working again. This only works for a time as it would randomly go back to the same issue. Is there a fix or maybe a new windows 8 driver update that can fix this issue?

Have you already tried to manually update the Windows 8 drivers that you have dowloaded from the Device Manager? Try to right-click on the NETGEAR adapter model that should appear under Network adapters or other devices from the Device Manager then choose 'Update Driver Software' then browse your computer for the driver software.

If that would not work, try to pick from a list of device drivers from your computers.
Reply With Quote
  #8  
Old December 11th, 2012, 07:12 AM
Liffento Liffento is offline
Junior Member
NETGEAR Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 14
Liffento is on a distinguished road
Default Re: WNA3100 Stops working

Quote:
Originally Posted by NoXoZ View Post
Have you already tried to manually update the Windows 8 drivers that you have dowloaded from the Device Manager? Try to right-click on the NETGEAR adapter model that should appear under Network adapters or other devices from the Device Manager then choose 'Update Driver Software' then browse your computer for the driver software.

If that would not work, try to pick from a list of device drivers from your computers.
Already did. Might eventually have to wait until actual full release of Win 8 drivers to come out to fix the issue with the wireless adapter. Something in win 8 is different from win 7 that causes the OS to lose the adapter. It would see it as unrecognized device until after restart at times.
Reply With Quote
  #9  
Old December 11th, 2012, 07:15 AM
Liffento Liffento is offline
Junior Member
NETGEAR Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 14
Liffento is on a distinguished road
Default Re: WNA3100 Stops working

Also forgot to mention that if I have it on the USB ports that is also using my mouse and keyboard, it would cut them off for awhile and they would then load back up so I had to move the adapter to one of the USB 3 ports so it wouldn't cut off any other device. Still the adapter gets errors but at least anything else on the USB 2 ports does not get cut off any more.
Reply With Quote
  #10  
Old December 11th, 2012, 07:16 AM
Liffento Liffento is offline
Junior Member
NETGEAR Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Posts: 14
Liffento is on a distinguished road
Default Re: WNA3100 Stops working

Also forgot to mention that if I have it on the USB ports that is also using my mouse and keyboard, it would cut them off for awhile and they would then load back up so I had to move the adapter to one of the USB 3 ports so it wouldn't cut off any other device. Still the adapter gets errors but at least anything else on the USB 2 ports does not get cut off any more.
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -8. The time now is 10:47 PM.